How to survive a psychopath
Slip helskindet fra nærkontakt
med en psykopat

Hvorfor kan giftig mennesker gøre så stor skade?

Først og fremmest fordi, de ikke har samvittighed og spiller efter helt andre regler end andre mennesker. Deres bevæggrunde er også ganske anderledes end dine og mine. Og så er løgn og manipulation ifor dem ganske OK som væ4rktøjer til at nå deres mål. For dem helliger hensigten virkelig midlet. (Har du brug for at vide mere om giftige personer - vælg menupunktet: Giftige mennesker).

Der skal mindst to til en krig

En væsentlig årsag til, at giftige personer har så stor succes, er, at vi allesammen har lært, at der skal to personer til en krig. Husk tilbage til du var barn. Når du kom hjem og fortalte, at en eller anden havde drillet, var reaktionen altid: Og hvad havde du gjort? Med andre ord - som mennesker forventer vi, at der er en eller anden form for sammenhæng mellem det, du gør, og det jeg gør.

Sådan er det ikke med psykopater. Det er ikke sikkert, du har gjort andet end at stå i vejen, eller også var du bare det offer, han  eller hun lige havde brug for. Med andre ord: Din relation med en psykopat behøver ikke på nogen måde at være udtryk for, hvad du har gjort. Det er svært at forstå - både for dig selv og for din omverden. Derfor vil både du og din omverden bruge megen tid på at prøve at grave frem til det, du har gjort galt.

Faktisk er det noget af det, ofre for giftige mennesker bruger mest tid på af den naturlige årsag, at de ikke kan finde noget.

Alle mennesker er styret af deres samvittighed

Nej - ikke giftige mennesker. De er styret af deres enorme behov for bekræftelse og deres mindst lige så store behov for at opnå det, de er berettigede til. De har ganske enkelt ingen samvittighed. Mange, mange ofre har gennem tiden forsøgt at tale en giftig person til rette ved at apellere til vedkommendes samvittighed. Mindst lige så mange har oplevet, at det enten var omsonst, eller at de "bare" blev ofre endnu engang.

Giftige menneskers eneste kompas er deres egne behov og krav. De er som regel vældigt gode til at forklare, at de bestemt ikke har gjort noget forkert, fordi meningen jo var..... et eller andet, som lyder pænt. Derfor tror du måske, at du har fået deres samvittighed i tale. M>EN DET HAR DU IKKE! De ved bare godt, hvad de skal sige for at vende situationen til egen fordel. I øvrigt på samme måde som de kan vende regler og moralske standarder på hovedet for at nå egne mål. Jeg har eksempelvis hørt giftige mennesker sige ting som:

" Jeg ved godt, du ikke kunne klare denne opgave alene, men det var vigtigt for din personlige udbikling at prøve udfordringen."

" Jeg løj, fordi jeg ikke ville såre dig."

" Jeg holder mig altid lidt tilbage med at komme med mine meninger for at give plads til andre."

Det lyder jo besnærende, ikke saqndt?

Som regel kommer du ikke længere end hertil, hvis du forsøger at tale til den samvittighed, der ikke findes. Men hvis du virkelig presser på, får du til sidst det mest ærlige svar, du kan få fra et giftigt menneske:" For di jeg har ret til det." Eller:" Fordi jeg har fortjent det."

Til gengæld skal du også vide, at presser du et giftigt menneske derud, hvor han eller hun er nødt til at være ærlige om egne bevæggrunde, har du skabt dig en fjende for livet, så spørgsmålet er, om det er det værd.

Dorte Kardel, ECOHouse, mail: dk@ecohouse.dk, phone: 004520993514

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk